Mijn hardloopronde was bijna ten einde toen dit blogidee ontstond. Voor mijn gevoel gaat het met hardlopen vaak over het fysieke stuk. Hoe houd je het vol om kilometers aan één stuk te rennen? Hoe kun je sneller worden? Enzovoorts. Maar ik heb al eerder benoemd dat het mentale aspect bij het hardlopen minstens net zo belangrijk is. In dit artikel vertel ik je wat ik het allerfijnste vind aan hardlopen! Lees je mee?

‘Ik had gewoon even nergens zin in’.

De afgelopen dagen voelde ik me niet helemaal top. Ik was op fysiek gebied wel fit, maar merkte dat ik gewoon even nergens zin in had. Geen zin om te sporten, de deur uit te gaan, een boekje te lezen of zelfs niet te Netflixen. Ik wist gewoon even niet wat ik wilde, voelde me mentaal onrustig en was mijn ritme kwijt. Na een hoop excuses verzonnen te hebben, ging ik uiteindelijk toch (met frisse tegenzin) de deur uit voor een hardlooprondje, want ik wil me natuurlijk wel braaf aan mijn hardloopschema houden.

‘… vind ik het allerfijnste aan hardlopen!’
Mijn rondje ging onverwachts best wel goed en achteraf voelde ik mij al tien keer beter. Voor mijn gevoel had ik mijn energie weer teruggevonden, ik kreeg onderweg opeens nieuwe inspiratie voor mijn blog en ik bedacht een aantal dingen die ik in huis wilde doen. Dit rondje had mij dus heel erg goed gedaan! Ik besef dat ik mij vaker na een hardloopronde stukken beter voel dan ervoor. Kortom, het fijnste aan hardlopen vind ik het voldane gevoel achteraf. Ik voel me na een ronde energieker, fitter en sterker, ik denk positiever én doe vaak nieuwe ideeën en inzichten op. Tijdens het rennen vraag ik mezelf regelmatig af waarom ik dit in hemelsnaam voor mijn lol doe, maar als ik dus een stapje terug doe en het ‘hardlopen’ in het geheel bekijk, dan voel ik me er zoveel beter door!

‘Probeer het hardlopen niet per se te zien als een middel om af te vallen…’
Wat ik je wil meegeven is dat je het hardlopen niet per se hoeft te zien als een middel om af te vallen of om je conditie op te bouwen. Dit kan zeker een reden zijn, maar het kan dus ook een positieve invloed hebben op je mentale gesteldheid. Probeer je volgende hardlooprondje eens je gevoel vooraf en achteraf met elkaar te vergelijken. Merk jij net als ik een verschil?